Kalau Meninggal Di Makkah...

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ dan Selamat Sejahtera
 
Umat Islam manalah yang tak mau meninggal kat Tanah Suci Makkah. Semua orang nak sangat jejak Tanah Suci. Tapi yang belum jejak tu, insyaALLAH, cukup masa, duit tu boleh lah. Ramai kan yang nak meninggal kat Makkah. Kejap eh, kalau kita meninggal kat Makkah apa yang akan jadi? 
Kalau meninggal kat Makkah. No batu nisan tau. Tiada. Susah untuk ahli keluarga atau sesiapa yang nak ziarah kubur kita nanti. 
Hm, kita dapat perjalanan FREE ke Masjidil Haram, dibayar oleh pakej yang kita datang sini. Maknanya guna duit kita. Tak free la maksudnya. Ni lah vannya.
Jenazah kita akan disusun di bawah tempat Muazzin (Bilal) di dalam Masjidil Haram sebelum disolatkan.
 Dan inilah castle of glass istana yang kita dapat.
Di dalam Ihya’Ulumuddin, disebut bahawa Rasulullah SAW telah bersabda, maksudnya :
Barang siapa keluar untuk menunaikan ibadah haji atau umrah lalu meninggal dunia, maka baginya diberlakukan pahala berhaji dan berumrah hingga hari kiamat. Dan barang siapa meninggal dunia di salah satu tanah suci, maka kelak dia tidak diadili dan tidak pula dihisab, melainkan dikatakan kepadanya, ‘Masuklah ke dalam syurga’
P/s : Moga kita semua berpeluang menjejaki Tanah Suci Makkah, InsyaALLAH. 
 Beruntunglah mereka. Hahh, ada seorang artis ni yang meninggal dekat Makkah. Tak silap aku, Arwah Ismail Din namanya. 
Selamat berpuasa dan Selamat Hali Layaaa !
Assalamuaalaikum :)
sumber: Billyinfo
Do leave a comment. :)

Dah baca kan? Komen sikit ;)

2 Gomel:

Sheila Eiman said...

Allah dah tentunya segalanya unruk kita.. tak kira rezeki, jodoh ajal tu semua.. samaII kita doakan semoga setiap urusan kita dipermudahkan.. amin...

cci said...

ya allah.. bertuah kan mereka.. semoga apa yg berlaku dijadikan pedoman buat kita kan.. ^_^