Handphone Aku Ori Ke ?

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ dan Selamat Sejahtera
Tahukah Anda ? Hangpa tau dak sekarang ni, kes penipuan dalam jual beli handphone menjadi-jadi. Contohlah kan kebanyakkan kedai-kedai yg jual handphone ni suka menipu kata handphone ni ORI lah, tapi  sebenarnya menipu. Kadang-kadang iPhone lah iPad lah yg kita tengok harga serrr murah daripada asal yg sebenarnya MADE IN CHINA . Jom Check It Out !
Ikut langkah-langkah seperti di bawah :
1. Taip *#06# then tekan 'CALL'
2. Pastu akan tertera lah IMEI number (International Mobile Equipment Identity)
3. Semak no IMEI number anda pada kedudukan 7 dan 8. 
contohnya : 358479047489569
4. Untuk semak sama ada handphone anda ORI ke idok, check kat bawah :
02 atau 20 : From China = LOW QUALITY
08 atau 80 : From Germany = FAIR QUALITY
01 atau 10 : From Finland = GOOD QUALITY
00 atau 03 atau 04 : Dari kilang asal telefon = BEST MOBILE QUALITY
13 : Dari Azerbaijan = VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH 
 Tak tau lah mende ni betul ke dak, tapi mana lah tau ada betulnya.
Nota Penyepak : Handphone Aku ORIGINAL (Best Mobile Quality)



Dah baca kan? Komen sikit ;)

6 Gomel:

Rniz Emran said...

Thanks dik utk info.Dh ikut langkah2nya.
Mujur saya dpt yg ori

Nanie said...

@Rniz Emran sama-sama kak , tengs jugak sbb singgah :)

fifie said...

Nasib baik dapat hasil best mobile quality. kalau tak mahu nya esok ke kedai hp baling kat muka tuan dia. hahaa.

Nanie said...

@fifie tu lah , haha , bagi pecah dulu baru baling . haha

Jaja Sutera said...

SALAM...
SENARAI PEMENANG GIVEAWAY : From Sept to Nov by Jaja Sutera telah diumumkan..
sebagai sponsor..anda dikehendaki utk pergi ke link ini..utk melihat nama pemenang yg telah memenangi hadiah yg di sponsor oleh anda sendiri..terima kasih..

sila direct contact dengan customer utk mendapatkan detail2 mereka..TERIMA KASIH

http://www.jajasutera.com/2012/09/senarai-pemenang-giveaway-from-sept-to.html

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

yeah.. hp bb hana original . best quality